Recept na velikonoční vánočku

Velikonoční svátek je pro většinu lidí spojen s tradičními pokrmy a slavnostními pečivovými výrobky. Mezi ty nejoblíbenější patří bezesporu velikonoční vanočka. Pokud se chcete naučit, jak si ji připravit doma, přinášíme vám náš osvědčený recept.

Ingredience:

– 500 g hladké mouky
– 100 g másla
– 100 g cukru
– 2 vejce
– 1 vanilkový cukr
– 1/2 l mléka
– 40 g droždí
– špetka soli
– 1/2 hrnku rozinek
– 1/2 hrnku mletých ořechů
– 1 vejce na potření

Postup:

1. Nejprve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme a smícháme s trochou cukru a trochou mléka. Necháme kynout na teplém místě.

2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, rozpuštěné máslo, špetku soli a nakonec kvásek. Všechny ingredience spojíme a postupně přiléváme mléko. Těsto hněteme, dokud se nám nerozvine na hladkou a lesklou hmotu.

3. Přidáme rozinky a mleté ořechy a znovu promícháme. Těsto necháme na teplém místě kynout, dokud se nám nezdvojnásobí objem.

4. Když je těsto vyzrálé, přeneseme ho na pomoučený váleček a vyválíme z něj váleček. Ten pak složíme do tvaru kříže a necháme znovu kynout.

5. Poté pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. V posledních 10 minutách pečení vanočku potřeme rozšlehaným vejcem, aby získala krásnou zlatavou barvu.

Takto připravenou velikonoční vanočku můžeme podávat na slavnostním stole, nejen během velikonočních svátků. Určitě si ji oblíbíte i vy a vaše rodina. Dobrou chuť!

Přejít nahoru